Składniki:
1 kg mąki
80 g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
100 g masła
szczypta soli
kieliszek spirytusu
marmolada różana
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn w tym celu mleko wlać do rondla lekko podgrzać, a następnie do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie przesiać mąkę do większej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka , jajko,wlać spirytus, wymieszać, dodać rozczyn i wymieszać Na koniec wlać schłodzone masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie, podzielić na pół, a następnie rozwałkować na 1,5 cm grubości i wykrawać śzklanką koła. Tak przugotowane koła rozciągnąć w rękach, nałożyć marmoladę i formować pączki. Tak przygotowane pączki układać na obsypaną mąką stolnicę, nakryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia swojej objętości. Smażyć w głębokim tłuszczu ( 4 kost. smalcu i 1 l oleju) z obydwu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Dziś zrobiłam pączusie. Przepyszne! Polecam każdemu. Przepis zapamiętam na stałe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńrobię podobne tylko moje rosną w lodówce
OdpowiedzUsuńIle czasu maja byc w lodowce i ile sztuk wychodzi z tego przepisu?
UsuńA ja z tego przepisu skorzystam
OdpowiedzUsuń