reklama

poniedziałek, 13 lutego 2017

Ciasto francuskie nadziewane ziemniakami

Ciasto francuskie nadziewane ziemniakami to następny pomysł na obiad naszego zięcia Piotrka. Jego autorski przepis otrzymałam zaraz po degustacji tego pysznego dania i na stałe wpisałam do naszego menu. Jak już pisałam zięć lubi wymyślać różne potrawy, które testuje na swojej rodzinie i jeszcze się nie zdarzyło, by coś mu nie wyszło i nie spotkało się z dużą aprobatą zarówno jego żony, jak i reszty rodziny.

Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 średnich ziemniaków
30 dkg boczku wędzonego
1 duża cebula
30 dkg pieczarek
sól, pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:


Ziemniaki ugotować w łupinach al dente, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki i obrane i pokrojone pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.


Blat ciasta francuskiego podzielić na trzy części.




Na każdą część nałożyć farsz, złożyć, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz