Ciasto francuskie nadziewane ziemniakami to następny pomysł na obiad naszego zięcia Piotrka. Jego autorski przepis otrzymałam zaraz po degustacji tego pysznego dania i na stałe wpisałam do naszego menu. Jak już pisałam zięć lubi wymyślać różne potrawy, które testuje na swojej rodzinie i jeszcze się nie zdarzyło, by coś mu nie wyszło i nie spotkało się z dużą aprobatą zarówno jego żony, jak i reszty rodziny.
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 średnich ziemniaków
30 dkg boczku wędzonego
1 duża cebula
30 dkg pieczarek
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w łupinach al dente, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki i obrane i pokrojone pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Blat ciasta francuskiego podzielić na trzy części.
Na każdą część nałożyć farsz, złożyć, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz