reklama

wtorek, 10 stycznia 2017

Udka zapiekane z ryżem i warzywami


Mając do dyspozycji na okrągło warzywa takie jak por i marchewkę, staram się je jak najczęściej wykorzystywać do przyrządzania nie tylko zup, ale również drugich dań z dodatkiem mięsa. Tak było i tym razem, kiedy to nie miałam pomysłu na udka z kurczaka, które w tradycyjnej formie po prostu nam się już przejadły, postanowiłam wykorzystać przepis, który dawno temu dostałam od koleżanki.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nasza kuchnia tak diametralnie się zmieni i będzie w niej królować ryż i kasze w połączeniu z wszelakimi warzywami, ale o tym już pisałam. Tym razem mięso moczyłam w śmietance i mleku, składnikach dzięki którym mięso staje się bardzo soczyste.

Składniki:
2 udka z kurczaka
200 g ryżu
3 szt. białych części porów sałatkowych
4 – 5 marchewek
1-2 średnie cebule
5-6 ząbków czosnku
200 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
sól
pieprz
curry
papryka słodka
chili
olej do smażenia
  
Sposób przygotowania:

 
Udka umyć, osuszyć natrzeć przyprawami i włożyć do śmietanki rozmieszanej z mlekiem na co najmniej godzinę.

 
W miedzy czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę przesmażyć, aż stanie się szklista. Dodać ryż i razem przesmażyć, a następnie dodać chochelkę mlecznej zalewy i bulionu. Dusić około 10 minut i odstawić. 

 
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, białe części porów obrać i pokroić na pół pierścienie. Tak przygotowane warzywa przesmażyć na oleju i odstawić. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą ryżu, następnie dodać warstwę warzyw, ryż i warzywa.

 
Wyciągnąć udka z zalewy i przesmażyć na oleju z obydwu stron. Dorzucić obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i razem chwilę wszystko smażyć. 

 
Tak przygotowane mięso wyłożyć na górną warstwę warzyw, wlać pozostały ze smażenia tłuszcz wraz z czosnkiem. Naczynie nakryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 45 minut, a następnie odkryć i jeszcze piec 25 minut, aby skórka ładnie się przypiekła. Można podać z sałatką, jeśli ktoś lubi. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz