Mając do
dyspozycji na okrągło warzywa takie jak por i marchewkę, staram
się je jak najczęściej wykorzystywać do przyrządzania nie tylko
zup, ale również drugich dań z dodatkiem mięsa. Tak było i tym
razem, kiedy to nie miałam pomysłu na udka z kurczaka, które w
tradycyjnej formie po prostu nam się już przejadły, postanowiłam
wykorzystać przepis, który dawno temu dostałam od koleżanki.
Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nasza kuchnia tak diametralnie się
zmieni i będzie w niej królować ryż i kasze w połączeniu z
wszelakimi warzywami, ale o tym już pisałam. Tym razem mięso
moczyłam w śmietance i mleku, składnikach dzięki którym mięso
staje się bardzo soczyste.
Składniki:
2 udka z kurczaka
200 g ryżu
3 szt. białych
części porów sałatkowych
4 – 5 marchewek
1-2 średnie
cebule
5-6 ząbków
czosnku
200 ml śmietanki
30 %
100 ml mleka
sól
pieprz
curry
papryka słodka
chili
olej do smażenia
Sposób
przygotowania:
Udka umyć,
osuszyć natrzeć przyprawami i włożyć do śmietanki rozmieszanej
z mlekiem na co najmniej godzinę.
W miedzy czasie
obrać i pokroić w kostkę cebulę, wrzucić na rozgrzany olej i
chwilę przesmażyć, aż stanie się szklista. Dodać ryż i razem
przesmażyć, a następnie dodać chochelkę mlecznej zalewy i
bulionu. Dusić około 10 minut i odstawić.
Marchew obrać i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach, białe części porów obrać i
pokroić na pół pierścienie. Tak przygotowane warzywa przesmażyć
na oleju i odstawić. Naczynie
żaroodporne wyłożyć warstwą ryżu, następnie dodać warstwę
warzyw, ryż i warzywa.
Wyciągnąć udka
z zalewy i przesmażyć na oleju z obydwu stron. Dorzucić obrane i
przekrojone na pół ząbki czosnku i razem chwilę wszystko smażyć.
Tak przygotowane mięso wyłożyć na górną warstwę warzyw, wlać pozostały ze
smażenia tłuszcz wraz z czosnkiem. Naczynie nakryć i wstawić do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 45 minut, a następnie
odkryć i jeszcze piec 25 minut, aby skórka ładnie się przypiekła.
Można podać z sałatką, jeśli ktoś lubi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz