reklama

piątek, 23 grudnia 2016

Pierniki dla zapracowanych

Ten przepis otrzymałam ostatnio od znajomej, która zawsze zabierała się za pieczenie pierników już na początku grudnia zresztą tak jak każdy, kto wie, że pierniki muszą poleżeć. Jednak nigdy nie potrafiła wykonać tego zadania z różnych przyczyn. Dlatego ostatnio mnie zaskoczyła stwierdzeniem, że oczywiście pierników nie upiekła w Mikołaja, ale zrobiła to dwa dni temu i o dziwo jej pierniki okazały się doskonałe. W związku z powyższym postanowiłam i ja wypróbować jej przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz będę piekła pierniki tylko i wyłącznie z tego przepisu i polecam go wszystkim tym, którzy zapomnieli o tym wyśmienitym wypieku, którego nie powinno zabraknąć na naszym świątecznym stole.
Składniki:
9 szkl. mąki
250 g masła
2 szkl. cukru
3 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
3 op. przyprawy do piernika
500 ml miodu sztucznego
3 łyżki kakao
5 jajek
1/2 szkl. mleka

Sposób przygotowania:
Masło wraz z miodem gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolity syrop. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i przyprawy. W sypkich, wymieszanych składnikach zrobić dołek, do którego wsypać sodę, a następnie dodać ocet. Wbić jajka, wlać mleko, a na koniec dodać ostudzony syrop. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut. Smacznego.


7 komentarzy:

  1. A prawdziwy miód może być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, bo prawdziwy miód powoduje, że pierniki jeszcze bardziej są twarde.

      Usuń
  2. Cz to jest przepis z 9szkl. mąki. Czy to pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 9 szklanek mąki to jest około 1,5 kg mąki, więc to nie jest pomyłka

      Usuń
  3. a czy na te pierniczki nie jest jeszcze za póżno

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile sztuk mniej więcej wyjdzie z tej proporcji składników?

    OdpowiedzUsuń