reklama

środa, 2 listopada 2016

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka została przeze mnie wykorzystana na różne sposoby, ale tej wersji jeszcze nie robiłam. Dlatego postanowiłam zrobić tym razem zapiekaną z pieczarkami i serem, by przekonać się która wersja jest smaczniejsza ta z kotletem schabowym, czy ta z kotletem z piersi. Jeśli o mnie chodzi to stanowczo stawiam na pierś z kurczaka, która jest soczysta, bardzo smaczna i na pewno częściej będę ją polecać.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
sól i pieprz
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
15 dkg sera żółtego startego
20 dkg pieczarek
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błon, a następnie rozbić za pomocą tłuczka. Do małej miski wbić jajko, wlać olej, wodę i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i włożyć do tej mieszanki jajecznej rozbite kotlety. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron na oleju. Pieczarki umyć, obrać oraz pokroić na małe plasterki, a następnie przesmażyć na łyżce masła. Na każdy kotlet nałożyć pieczarki, a następnie posypać je startym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu rozpuszczenia sera. Podawać z frytkami własnej roboty i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wypróbowałam dziś ten przepis - obiad był pyszny :) Ogólnie bardzo lubię Pani bloga i przepisy tu zamieszczone. Sama jestem raczej żółtodziobem w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń