Ostatnio
zauważyłam, że nie tylko w mojej rodzinie, ale również wśród bliższych i dalszych znajomych bardzo popularne stały się muffinki.
Dlatego też postanowiłyśmy z córką przygotować ten szybki i
bardzo smaczny wypiek na trzecie urodzinki jej synka, a mojego wnuka,
by mógł poczęstować nimi dzieci i panie w przedszkolu. Tym
bardziej, że w tym przedszkolu nie toleruje się żadnych tortów i
ciast z kremem. Prawdę mówiąc muffinki czekoladowe piekłam po raz
pierwszy i na pewno nie po raz ostatni, choć przepis już dawno
miałam w swoich zapiskach, nawet nie wiem skąd.
Moje dzieci zawsze
żartują sobie, że mój zeszyt z starymi przepisami, to prawdziwy
przyjaciel, którego nie opuszczam nawet jeśli wybieram się jak w
tym przypadku na długo do córki za granicę.
Składniki na 24
muffinki:
suche
4 szklanki mąki
szklanka cukru
4 łyżeczki
proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 łyżki kakao
naturalnego
mokre
2 jajka
szklanka oleju
2 szklanki mleka
Sposób
przygotowania:
W pierwszej
kolejności mieszać w misce suche składniki, zaś w drugim naczyniu
składniki mokre, a następnie powoli wlewać mokre składniki do
suchych cały czas mieszając.
Formę muffinkową wyłożyć
papierowymi papilotkami, które napełnić do 2/3 wysokości.
Tak
przygotowaną blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piec mufinki około 25 minut do suchego patyczka.
Wystudzone babeczki można dowolnie udekorować. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz