Od dłuższego już czasu zabierałam
się za przygotowanie tej potrawy, ale jakoś nigdy nie miałam
okazji, aż do teraz. Tak właściwie do zrobienia tej potrawy
namówiła mnie córka, która tak właściwie postawiła mnie przed
faktem dokonanym. Zaopatrzyła mnie w główne składniki, czyli
ciasto francuskie i mięso, a wybór nadzienia pozostawiła mnie, bo
była pewna, że wymyślę coś, co na pewno im zasmakuje. I nie
myliła się, bo nadzienie z pomidorów i sera mozzarella okazało
się strzałem w
dziesiątkę. Potrawa wyszła wyśmienicie. Mięsko
soczyste, ciasto francuskie takie jak powinno być, doskonale
rozwarstwione. A dodatek surówki z pora podniósł jeszcze dodatkowo
walory smakowe tej potrawy.
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 pacz. ciasta francuskiego
2 pomidory
ser mozzarella kulka
bazylia suszona
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, obrać z błon
i chrząstek zrobić kieszeń, a następnie natrzeć mięso solą,
przyprawami oprócz bazylii i odstawić na godzinę do lodówki.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry. Ser
mozzarella pokroić na 8 plasterków. Pomidory i ser posolić i
posypać bazylią. W kieszonki piersi z kurczaka powkładać na
przemian ser i pomidory (2 plastry pomidorów i dwa plasterki sera) i
docisnąć. Płat ciasta francuskiego podzielić na pół. Na każdej
połówce wzdłuż dłuższych boków zrobić nacięcia, tworząc
pasy, a następnie ułożyć na środku przygotowane piersi i zlepiać
ciasto przekładając utworzone pasy na zmianę prawy, lewy.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni
piekarniku około 40 minut. Podawać z dodatkiem surówki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz