Przepis na gulasz ten tak właściwie
wymyśliłam sama zupełnie przypadkowo. Otóż nie mając pomysłu
na obiad, a mając do dyspozycji mięso, które doskonale nadawało
się na gulasz, postanowiłam spróbować zrobić gulasz inaczej, a
mianowicie dodając do niego pieczarki, które znajdowały się w
lodówce i papryki. Córka podpowiedziała, by dorzucić jeszcze
ogórki konserwowe, a po jego skosztowaniu stwierdziła, że jego
smak zbliżony jest do smaku Strogonowa, więc tak go nazwałam.
Potrawa, która powstała spotkała się z dużą aprobatą domowników, bo jest naprawdę pyszna, dlatego też mogę ją śmiało polecić.
Potrawa, która powstała spotkała się z dużą aprobatą domowników, bo jest naprawdę pyszna, dlatego też mogę ją śmiało polecić.
Składniki:
1kg gulaszu wieprzowego od szynki
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
3 – 4 ogórki konserwowe
250 g pieczarek
250 g pieczarek
1 cebula
3 szklanki rosołu
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić
w kostkę gulaszową, a następnie posolić, popieprzyć, obsypać
pieprzem ziołowym, paprykami w proszku, wymieszać i odstawić na
1/2 godziny.Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć tak przygotowane
mięso. Dodać cebulę obraną i pokrojoną w piórka. Mocno
obsmażone mięso wraz z cebulą przełożyć do garnka, zalać
rosołem i gotować na małym ogniu. Na pozostałym ze smażenia
mięsa tłuszczu obsmażyć wyczyszczone z gniazd nasiennych i
pokrojone papryki oraz obrane i pokrojone pieczarki, a następnie
dodać do mięsa. Gdy papryka i mięso będzie miękkie dodać
pokrojone ogórki konserwowe, a następnie w słoiczku zmieszać wodę
z dwoma łyżkami mąki, wlać do gulaszu cały czas mieszając.
Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami w proszku. Podawać z
pieczywem. Smacznego.
Fajny przepis i napewno smaczny
OdpowiedzUsuń