reklama

poniedziałek, 10 października 2016

Gulasz a la Strogonow po mojemu

Przepis na gulasz ten tak właściwie wymyśliłam sama zupełnie przypadkowo. Otóż nie mając pomysłu na obiad, a mając do dyspozycji mięso, które doskonale nadawało się na gulasz, postanowiłam spróbować zrobić gulasz inaczej, a mianowicie dodając do niego pieczarki, które znajdowały się w lodówce i papryki. Córka podpowiedziała, by dorzucić jeszcze ogórki konserwowe, a po jego skosztowaniu stwierdziła, że jego smak zbliżony jest do smaku Strogonowa, więc tak go nazwałam.
Potrawa, która powstała spotkała się z dużą aprobatą domowników, bo jest naprawdę pyszna, dlatego też mogę ją śmiało polecić.

Składniki:
1kg gulaszu wieprzowego od szynki
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
3 – 4 ogórki konserwowe
250 g pieczarek
1 cebula
3 szklanki rosołu
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
papryka ostra

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie wypłukać, pokroić w kostkę gulaszową, a następnie posolić, popieprzyć, obsypać pieprzem ziołowym, paprykami w proszku, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny.Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć tak przygotowane mięso. Dodać cebulę obraną i pokrojoną w piórka. Mocno obsmażone mięso wraz z cebulą przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować na małym ogniu. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu obsmażyć wyczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone papryki oraz obrane i pokrojone pieczarki, a następnie dodać do mięsa. Gdy papryka i mięso będzie miękkie dodać pokrojone ogórki konserwowe, a następnie w słoiczku zmieszać wodę z dwoma łyżkami mąki, wlać do gulaszu cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami w proszku. Podawać z pieczywem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz