Ostatnio zięć przywiózł od znajomego bardzo dorodny
szpinak, którego sam nie je, ale wie, że jego żona go uwielbia.
Długo zastanawiałyśmy się z córką jak go wykorzystać i
wpadłyśmy na pomysł, aby zrobić omlet ze szpinakiem, na temat
którego tak wiele dobrego słyszałyśmy, ale jakoś nigdy tej
wersji nie przygotowałyśmy. Teraz była ku temu doskonała okazja.
Zastanawiałyśmy się jednak co dodać do szpinaku, aby był
bardziej wyrazisty.
Padło na ser feta, którym akurat
dysponowałyśmy. Omlet wyszedł przepyszny i godny powtórzenia.
Dlatego postanowiłam przepis umieścić na moim blogu, by moi
czytelnicy mieli również okazję przygotować te doskonałe danie. Składniki:
500 g szpinaku świeżego
ser feta
mała cebula
2 – 3 ząbki czosnku
2 pomidory
8 jaj
łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przebrany, wypłukany i pokrojony szpinak oraz obrane i pokrojone pomidory. Razem wszystko dusić do miękkości. Doprawić solą i przyprawami, a następnie dodać ser feta pokrojony w kostkę i razem wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszysto z solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodać przygotowany szpinak, wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie. Od razu podawać. Smacznego.
Na patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przebrany, wypłukany i pokrojony szpinak oraz obrane i pokrojone pomidory. Razem wszystko dusić do miękkości. Doprawić solą i przyprawami, a następnie dodać ser feta pokrojony w kostkę i razem wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszysto z solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodać przygotowany szpinak, wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie. Od razu podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz