reklama

piątek, 30 września 2016

Omlet ze szpinakiem i serem feta

Ostatnio zięć przywiózł od znajomego bardzo dorodny szpinak, którego sam nie je, ale wie, że jego żona go uwielbia. Długo zastanawiałyśmy się z córką jak go wykorzystać i wpadłyśmy na pomysł, aby zrobić omlet ze szpinakiem, na temat którego tak wiele dobrego słyszałyśmy, ale jakoś nigdy tej wersji nie przygotowałyśmy. Teraz była ku temu doskonała okazja. Zastanawiałyśmy się jednak co dodać do szpinaku, aby był bardziej wyrazisty.
Padło na ser feta, którym akurat dysponowałyśmy. Omlet wyszedł przepyszny i godny powtórzenia. Dlatego postanowiłam przepis umieścić na moim blogu, by moi czytelnicy mieli również okazję przygotować te doskonałe danie.

Składniki:
500 g szpinaku świeżego
ser feta
mała cebula
2 – 3 ząbki czosnku
2 pomidory
8 jaj
łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanym maśle przesmażyć obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przebrany, wypłukany i pokrojony szpinak oraz obrane i pokrojone pomidory. Razem wszystko dusić do miękkości. Doprawić solą i przyprawami, a następnie dodać ser feta pokrojony w kostkę i razem wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić na puszysto z solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodać przygotowany szpinak, wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie. Od razu podawać. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz