Marchewka na gęsto to mój ulubiony dodatek do obiadu, który
znany jest w naszej rodzinie od zawsze. Zazwyczaj serwuję ją w
towarzystwie śląskich karminadli. Jest to dodatek nie tylko bardzo
prosty w przygotowaniu, ale również bardzo smaczny. Jeśli
dysponuję akurat zielonym groszkiem dodaję go również do
marchewki na gęsto, ale nie wszyscy w mojej rodzince przepadają za
takim dodatkiem. Dlatego częściej robię samą marchewkę.
Teraz
będąc w gościnie u córki zrobiłam taki obiad z marchewką na
gęsto, bo wiem, że nasz trzyletni wnusio uwielbia ją, zresztą tak
samo jak jego mamusia i roczna siostrzyczka.Składniki:
1 kg marchewki
soli do smaku
2 łyżki masła
łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Marchew obrać, pokroić w kostkę, a następnie włożyć do garnka i podlać małą ilością wody. Dodać masło, sól i gotować do miękkości. Na koniec obsypać łyżką mąki i delikatnie wymieszać. Smacznego.
moja mama robiła z zasmażką marchweke a ze niechciałam mielonych to kotlecik z jajka albo z kalafiora i był super obiadek
OdpowiedzUsuń