Tak jak obiecałam w ostatnim poście o
likierach, co jakiś czas będę zamieszczać przepisy na różne
likiery, które sama przygotowuję. Tym razem jest to likier
kokosowy, którym można delektować się podczas babskich spotkań. Robiłam go
pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo wyszedł wyśmienity. Mocno
schłodzony smakuje wybornie, dlatego mogę go śmiało polecić
wszystkim tym, którzy lubią słodkie trunki.
Składniki:
150 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego
słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego
niesłodzonego
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe wsypać do słoika,
zalać spirytusem, zakręcić słoik i odstawić na kilka dni. Po
upływie 4 - 5 dni wiórki dokładnie odsączyć, a odsączony spirytus kokosowy dodać
do mleka i dokładnie wymieszać. Przelać do butelek i przechowywać
w lodówce.
Kiedys robilam podobnie i nazwalam z moja przyjaciolka,ze to malibu :) ale jest pyszny ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń