reklama

sobota, 10 września 2016

Ciasto bez pieczenia Raffaello

To ciasto od dawna chodzi za mną, jednak nie zrobiłam go w domu, bo mąż nie przepada za kokosem. Teraz nadarzyła się okazja, gdy córka prosiła o zrobienie jakiegoś ciasta do niedzielnej kawki i zdecydowałam się na ciasto Raffaello wiedząc, że tu lubią kokos. Tym bardziej, że znalazłam przepis w  zeszycie z przepisami córki, który dała mi do wglądu. Jednak według jej przepisu ciasto wykonane było na biszkopcie, ja natomiast zdecydowałam się zastosować herbatniki, bo takie kiedyś jadłam u koleżanki.
I choć masa była trochę inna niż ta u mojej koleżanki, to i tak ciasto wyszło wyśmienite, delikatne i kokosowe przypominające w smaku popularne kulki Raffaello.

Składniki:
1 l mleka
4 łyżki cukru
150 g wiórków kokosowych
2 budynie waniliowe bez cukru
3 żółtka
250 g masła
1 tabliczka białej czekolady
600 g herbatników
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Sposób przygotowania:
Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe zagotować z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do odlanego mleka dodać żółtka, budynie i dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka z wiórkami i masłem. Cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić na bok i wrzucić rozdrobnioną białą czekoladę, a następnie mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć herbatnikami, na które rozsmarować warstwę jeszcze ciepłej masy budyniowo - kokosowej. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie tak by powstało ciasto składające się z trzech warstw herbatników i trzech warstw masy. Ostatnią warstwą powinna być masa suto posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wyglada apetycznie i napewno wyprobuje moi domownicy uwielbiaja roznego rodzaju ciasta ! dziekuje za przepis i pozdrawiam Pania :)

    OdpowiedzUsuń