To ciasto od dawna chodzi za mną,
jednak nie zrobiłam go w domu, bo mąż nie przepada za kokosem.
Teraz nadarzyła się okazja, gdy córka prosiła o zrobienie jakiegoś
ciasta do niedzielnej kawki i zdecydowałam się na ciasto Raffaello
wiedząc, że tu lubią kokos. Tym bardziej, że znalazłam przepis w zeszycie z przepisami córki, który dała mi do wglądu. Jednak według jej przepisu
ciasto wykonane było na biszkopcie, ja natomiast zdecydowałam się
zastosować herbatniki, bo takie kiedyś jadłam u koleżanki.
I choć masa była trochę inna niż ta u mojej koleżanki, to i tak ciasto wyszło wyśmienite, delikatne i kokosowe przypominające w smaku popularne kulki Raffaello.
I choć masa była trochę inna niż ta u mojej koleżanki, to i tak ciasto wyszło wyśmienite, delikatne i kokosowe przypominające w smaku popularne kulki Raffaello.
1 l mleka
4 łyżki cukru
150 g wiórków kokosowych
2 budynie waniliowe bez cukru
3 żółtka
250 g masła
1 tabliczka białej czekolady
600 g herbatników
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe
zagotować z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do odlanego
mleka dodać żółtka, budynie i dokładnie wymieszać, a następnie
wlać do gotującego się mleka z wiórkami i masłem. Cały czas
mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić na bok i wrzucić
rozdrobnioną białą czekoladę, a następnie mieszać do jej
całkowitego rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć
herbatnikami, na które rozsmarować warstwę jeszcze ciepłej masy
budyniowo - kokosowej. Tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie
tak by powstało ciasto składające się z trzech warstw herbatników
i trzech warstw masy. Ostatnią warstwą powinna być masa suto
posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Wyglada apetycznie i napewno wyprobuje moi domownicy uwielbiaja roznego rodzaju ciasta ! dziekuje za przepis i pozdrawiam Pania :)
OdpowiedzUsuń