W tym roku obrodziły zarówno cukinie,
ogórki jak i pomidory, dlatego grzechem było by nie wykorzystać
tych dobrodziejstw w naszej kuchni. I choć cukinia w moim domu
rodzinnym i domu rodzinnym mojego męża nie była znana o czym już
niejednokrotnie pisałam, to jednak od czasu kiedy pierwszy raz
miałam z nią styczność kosztując placki z cukinii u mojej
koleżanki, które tak mi zasmakowały, powolutku wprowadzałam co
raz to inne potrawy z udziałem tego tak pysznego, a jeszcze teraz
nie przez wszystkich docenianego warzywa.
Zupa z cukinii nie jest nam obca,
dlatego teraz postanowiłam ją nieco zmodyfikować dodając pomidory
i ziemniaki, rezygnując z serków topionych. Obawiałam się smaku
tej innowacyjnej zupy, ale wyszła pysznie. Ktoś w tym miejscu
mógłby powiedzieć, że zawsze chwalę to co robię i owszem, bo to
co nam nie smakuje nie polecam innym, a wybór oczywiście
pozostawiam moim czytelnikom, którzy jak się dowiedziałam gotują
ze mną. I o to chodzi, bo w dzisiejszych czasach każdy szuka
wypróbowanych potraw, a ja moje przepisy polecam, bo są tego warte.
Składniki:
1 większa cukinia lub 2 mniejsze
2 pomidory
1/2 większej cebuli
3 – 4 ząbki czosnku
2 - 3 ziemniaki
2 - 3 ziemniaki
1,5 l rosołu
olej
łyżka masła
sól, pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
pęczek koperku
grzanki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem
masła, na który wrzucić pokrojona cebulę i czosnek. Chwilę
podsmażyć. Następnie dodać obraną, wydrążoną i pokrojona w
kostkę cukinię (jeśli jest młodziutka nie obieramy ze skórki) i
przesmażyć.W między czasie pomidory obrać ze skórki, pokroić w
kostkę i dorzucić do cukinii. Wszystko razem dusić około 15 minut.
Zawartość patelni wrzucić do garnka z rosołem, dodać obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż ziemniaki będą
miękkie. Następnie odstawić i blendować do uzyskania
konsystencji kremu. Całość doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem
ziołowym i gałką muszkatołową. Zupę krem podać z grzankami
suto posypaną koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz