reklama

piątek, 26 sierpnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Historię powstania zapiekanki ziemniaczanej opisałam na początku mojego bloga, ale dzisiaj chcę tylko dodać, że co jakiś czas będę ją w różny sposób modyfikować, by dowiedzieć się, czy ta pierwsza wersja jest w dalszym ciągu najlepsza. Ostatnio stwierdziliśmy z córką, u której obecnie goszczę w Niemczech, że warto by było zrobić wersję z mięsem mielonym i taką właśnie zrobiłam. Muszę przyznać, że wyszła znakomita i godna polecenia, jednak wersję z kiełbasą jak na razie nie przebiła. No cóż będę kombinować dalej.

Składniki
7-8 ziemniaków
6 średnich pomidorów
25 dkg pieczarek
600 g mięsa mielonego
1 duża cebula
szklanka śmietany
sól, pieprz i słodka papryka do smaku
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:


Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać i pokroić w plasterki.


 Cebulę obrać, pokroić w kostkę i udusić na oleju. Dodać mięso mielone i razem przesmażyć.


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i 4 pokroić w plasterki, a dwa w kostkę.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, przemieszać i chwilę dusić.



Pieczarki umyć, obrać pokroić i udusić w łyżce masła.  Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. 


Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem, a następnie układać warstwami ziemniaki, przesmażone mięso mielone, pieczarki, , pomidory, aż do wypełnienia naczynia. Wszystkie warstwy jeszcze doprawić. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Śmetanę doprawić solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i pieprzem ziołowym, a następnie zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać do zrumienienia. Ja podałam z maślanką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz