Składniki:
5 – 6 plastrów schabowych
1 duży pomidor lub dwa mniejsze
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
olej
łyżka masła
szklanka śmietany
sól, pieprz
pieprz ziołowy
inne przyprawy według uznania
Sposób przygotowania:
Plastry schabowe pokroić w paseczki,
posypać solą i pieprzem,
a następnie przesmażyć na oleju z
dodatkiem masła.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i
jeszcze raz razem
wszystko przesmażyć. Przełożyć mięso do
naczynia żaroodpornego.
Do pozostałego tłuszczu dodać jeszcze
odrobinę masła i przesmażyć
umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki. Przełożyć do mięsa.
Ziemniaki obrać pokroić na
ósemki, posolić, posypać pieprzem
i powkładać między mięso i
pieczarki. W między czasie pomidory
obrać ze skórki i pokroić na
ósemki,paprykę pokroić w paseczki
i to wszystko rozłożyć na
pozostałych składnikach. Śmietanę
wymieszać z solą, pieprzem i
innymi przyprawami według uznania.
Tak przygotowaną śmietaną
zalać zapiekankę. Piec w nagrzanym
do 200 stopni piekarniku około
30 minut, sprawdzając, czy ziemniaki
są miękkie, a góra ładnie
zezłocona. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz