reklama

wtorek, 9 sierpnia 2016

Zapiekanka schabowo - warzywna


Jakoś ostatnio często goszczą w mojej zamrażalce plastry schabu, a to za sprawa mojego męża, który robi mi większe zakupy raz w tygodniu i często trafia na promocje. Dlatego potem muszę wymyślać jakieś potrawy z takim właśnie mięsem w roli głównej, żeby nie było na naszym stole ciągle kotletów schabowych, które dawno nam się przejadły. I właśnie dzięki temu odkrywamy co raz to nowsze smaki potraw z udziałem tego mięsa. Tym razem zrobiłam zapiekankę ze schabu i warzyw, której u nas jeszcze nie było. Potrawa okazała się i tym razem strzałem w dziesiątkę, może dlatego, że już teraz całkowicie otwarliśmy się na wszelkie nowości, co kiedyś nie bardzo było możliwe.

Składniki:
5 – 6 plastrów schabowych
1 duży pomidor lub dwa mniejsze
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
kilka pieczarek
olej
łyżka masła
szklanka śmietany
sól, pieprz
pieprz ziołowy
inne przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:

                                    
                                     Plastry schabowe pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem,
                                     a następnie przesmażyć na oleju z dodatkiem masła.


                                    Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i jeszcze raz razem
                                    wszystko przesmażyć. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.

 

                                    Do pozostałego tłuszczu dodać jeszcze odrobinę masła i przesmażyć
                                    umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przełożyć do mięsa.



                                  Ziemniaki obrać pokroić na ósemki, posolić, posypać pieprzem
                                  i powkładać między mięso i pieczarki. W między czasie pomidory 
                                  obrać ze skórki i pokroić na ósemki,paprykę pokroić w paseczki
                                  i to wszystko rozłożyć na pozostałych składnikach. Śmietanę 
                                 wymieszać z solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania.
                                 Tak przygotowaną śmietaną zalać zapiekankę. Piec w nagrzanym
                                 do 200 stopni piekarniku około 30 minut, sprawdzając, czy ziemniaki
                                 są miękkie, a góra ładnie zezłocona. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz