Jak już kiedyś wspominałam za
omletami nigdy nie przepadałam, ale ten warzywny a la pizza, który
zrobiłam tak mi zasmakował, że przyrzekłam sobie co jakiś czas
wracać do tej ogólnie znanej i lubianej potrawy dodając co rusz
inne dodatki. Tym razem zrobiłam omlet z warzyw sezonowych, czyli
cukinii i pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku. Nawet nie
przypuszczałam, że wyjdzie taki smaczny i pożywny. Dlatego mogę
go śmiało polecić jako danie obiadowe tym wszystkim, którzy nie
koniecznie muszą mieć mięso na obiad.
Składniki:
1 większa cukinia
3 pomidory
3 pomidory
cebula
3 ząbki czosnku
6 – 7 jaj
sól i pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania;
Na patelni rozgrzać olej z łyżką
masła, a następnie dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę i
czosnek. Następnie dodać obraną i pokrojoną cukinię (jeśli ma
duże gniazda nasienne, to wydrążyć) i obrane, pokrojone pomidory.
Wszystko razem przesmażyć dodać odrobinę wody i dusić do
miękkości, aż wyparuje nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i
pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić na puszysto z solą,
pieprzem i pieprzem ziołowym, dodać przygotowane wcześniej
warzywa, wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć, aż masa
jajeczna się zetnie. Od razu podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz