reklama

sobota, 13 sierpnia 2016

Sałatka z ogórków i marchewki bez octu

Dawno nie robiłam tej sałatki, a to z tego powodu, że nie było takiego urodzaju na ogórki jak obecnie i zawsze ogórki, które zebraliśmy w naszym ogródku w pierwszej kolejności trafiały do słoików w całości i kisiłam je, a na sałatkę już nie starczało. Mogłam je wprawdzie dokupić, ale dwa razy w życiu zrobiłam to i dwa razy przetwory z nich były do niczego. Dlatego teraz wierzę tylko w nasze ogródkowe ogóreczki, które mnie jeszcze nigdy nie zawiodły.
Mając teraz taki urodzaj stwierdziłam, że dobrze było by wrócić do tej sałatki, która nie dość, że jest smaczna, to jeszcze bardzo zdrowa, bo bez grama octu.

Składniki:
5 kg ogórków
1 kg marchewki
4 cebule
5 – 6 ząbków czosnku
trzy duże suche baldachimy kopru
5 płaskich łyżek soli niejodowanej

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać sól, nasiona z baldachimu kopru i dokładnie wszystko wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano nałożyć ciasno do słoików tak by na górze ukazał się sok. Zakręcić i odstawić na czas fermentacji na jakąś tackę, gdyby sok wyciekał ze słoików. Po kilku dniach wynieść w chłodne miejsce.

8 komentarzy:

  1. Witam mam zamiar zrobić dzisiaj tą sałatkę i mam pytanie jak długo powinna trwać fermentacja i po czym poznać że są już gotowe do wyniesienia w chłodne miejsce .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja postępuję dokładnie tak jak z ogórkami kiszonymi na zimę, czyli z trzy dni postoją i wynoszę

      Usuń
  2. nakrętkę zakręcić na czas fermentacji mocno czy lekko i czy na pewno sałatka się nie zepsuje bez pasteryzacji bez zalewania gorącą wodą tylko kilkudniowa fermentacja i już .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zakręcam nakrętki mocno i tak postępować jak z ogórkami kiszonymi. Ja ich też nie pasteryzuję i są przepyszne tak samo jak ta sałatka.

      Usuń
    2. Ja zawsze mam ogorki w sloikach tak dlugo az widze ze juz sie ukisiły zmienią kolor ,to wtedy pasteryzuję je pare minut ,wtedy przerywa sie proces kiszenia i nie są bardzo kwaśne są pyszne az do wiosny.

      Usuń
  3. Witam zrobiłem tą sałatkę stoi już 2 dni i mocno się gazuje ( kisi ) sporo wody wyleciało sałatka poniosła się do góry i woda już ją nie zakrywa czy ją docisnąć by woda była na wierzchu .Zaznacze że jestem początkujący w tych tematach proszę o odpowiedz bo nie chcę zmarnować tak smacznie wyglądającą sałatkę .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy sałatkę ciasno nałożyłaś do słoików, bo to co czytam to chyba nie. Musi być bardzo ciasno nałożona i tylko na wierzchu musi być trochę soku z tej uciśniętej sałatki.

      Usuń
  4. Zrobiłam sałatkę, przepięknie pachniała przed włożeniem do słoików. Zapowiada się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń