reklama

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Przecier ogórkowy ze świeżych ogórków

Po zakiszeniu ogórków, zrobieniu sałatki zostało mi jeszcze sporo ogórków wyrośniętych i nieforemnych, więc postanowiłam z nich zrobić przecier ogórkowy. Wiem, że niektórzy robią go dopiero po ukiszeniu ogórków, ale ja chcąc sobie zaoszczędzić pracy zrobiłam od razu z zielonych. Zimą wystarczy taki słoiczek odkręcić i zrobić pyszną zupę ogórkową.

Składniki:
3 kg ogórków
5 ząbków czosnku
dwa duże suche baldachimy kopru
3 płaskie łyżki soli niejodowanej

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zetrzeć również na tarce o dużych oczkach. Dodać sól, nasiona z baldachimu kopru i dokładnie wszystko wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić na całą noc. Rano nałożyć ciasno do słoików tak by na górze ukazał się sok. Zakręcić i odstawić na czas fermentacji na jakąś tackę, gdyby sok uciekał ze słoików. Po kilku dniach wynieść w chłodne miejsce.

3 komentarze:

  1. i co to tak bez pasteryzacji ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie pasteryzuję. Ogórki kiszone na zimę też nie pasteryzuję.

      Usuń
  2. Sól też konserwuje dlatego bez pasteryzacji, świetny przepis w tym roku na pewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń