Po zakiszeniu ogórków, zrobieniu
sałatki zostało mi jeszcze sporo ogórków wyrośniętych i
nieforemnych, więc postanowiłam z nich zrobić przecier ogórkowy.
Wiem, że niektórzy robią go dopiero po ukiszeniu ogórków, ale ja
chcąc sobie zaoszczędzić pracy zrobiłam od razu z zielonych. Zimą
wystarczy taki słoiczek odkręcić i zrobić pyszną zupę ogórkową.
Składniki:
3 kg ogórków
5 ząbków czosnku
dwa duże suche baldachimy kopru
3 płaskie łyżki soli niejodowanej
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zetrzeć również na tarce
o dużych oczkach. Dodać sól, nasiona z baldachimu kopru i dokładnie
wszystko wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Rano nałożyć ciasno do słoików tak by na górze ukazał się
sok. Zakręcić i odstawić na czas fermentacji na jakąś tackę,
gdyby sok uciekał ze słoików. Po kilku dniach wynieść w chłodne
miejsce.
i co to tak bez pasteryzacji ?????
OdpowiedzUsuńJa nie pasteryzuję. Ogórki kiszone na zimę też nie pasteryzuję.
UsuńSól też konserwuje dlatego bez pasteryzacji, świetny przepis w tym roku na pewno je zrobię :)
OdpowiedzUsuń