reklama

wtorek, 16 sierpnia 2016

Piersi z kurczaka pod majonezową pierzynką

Taką zapiekankę jadłam kiedyś u mojej dawnej koleżanki z pracy, która tak samo jak ja teraz gustowała w przeróżnych zapiekankach. Jednak jedyne co nas różniło to to, że ona nigdy nie lubiła dużo czasu poświęcać na ich przygotowanie, dlatego robiła takie, które składały się z małej ilości składników. I ta właśnie zapiekanka składa się tylko z mięsa, pora i majonezu. Ot i cała filozofia, a smak po prostu niebiański. Mięso stało się bardzo soczyste i pyszne. Gdyby ktoś kiedyś mi powiedział, że takie połączenie może dać taki efekt smakowy, na pewno nie uwierzyłabym.
Oczywiście jak zwykle zmodyfikowałam ten przepis dodając inne przyprawy i mięso przed pieczeniem dokładnie obsypałam przyprawami i włożyłam na godzinę do lodówki, aby smaki przypraw połączyły się i wniknęły w mięso.

Składniki:
dwie duże pojedyncze piersi z kurczaka
3 pory sałatkowe
majonez
sól, pieprz
pieprz ziołowy
2 ząbki czosnku
papryka słodka
papryka ostra

Sposób przygotowania:
Piersi umyć i pokroić w większą kostkę niż do gulaszu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z mięsem. Dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. W między czasie pory obrać, białe części pokroić na grubsze półplasterki, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie wsypać pory. Na pory ułożyć mięso, które posmarować majonezem tak by tworzył on pierzynkę. Tak przygotowaną potrawę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż mięso stanie się miękkie, a pierzynka majonezowa nabierze złotego koloru. Zapiekankę zaserwowałam z ryżem i sałatką z sałaty lodowej z pomidorami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz