reklama

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Leczo z mięsem mielonym i pieczarkami

Przepis na leczo z mięsem mielonym już znajduje się na moim blogu, ale ja nie chcę poprzestać na tym jednym wariancie, dlatego postanowiłam go zmodyfikować przez dodanie pieczarek i pieprzu ziołowego, by przekonać się czy warto było zmieniać i tak już bardzo smaczną potrawę. Muszę przyznać, że czasami warto zaryzykować, pododawać co nie co i doczekać się takiego efektu. Dodanie pieczarek i dodatkowych przypraw zmieniło tą potrawę.
Stała się bardziej aromatyczna, a podana z makaronem wstążki rewelacyjna i jak najbardziej godna polecenia.

Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1 kg papryki
60 dkg pomidorów
1 średnia cukinia
300 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi można dać więcej)
sól, pieprz, pieprz ziołowy,papryka w proszku ostra i słodka do smaku
1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:


                                        Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno
                                        posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i lekko przesmażyć.
                                        Do cebuli dodać mięso mielone i wszystko razem chwilę przesmażyć,
                                        by mięso straciło swoja surowość. Przełożyć do garnka i odstawić na
                                        bok.



                                         Obrać i pokroić pieczarki, paprykę i cukinię. W międzyczasie
                                         pomidory zalać wrzątkiem, a następnie zalać je zimną wodą, 
                                         by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki
                                         pokroić je w kostkę. Pomidory, paprykę, cukinię i pieczarki
                                        dorzucić do mięsa i  wszystko razem dusić do miękkości,
                                         pamiętając, żeby papryka nie była za miękka. Dodać sól, pieprz, 
                                         pieprz ziołowy, papryki w proszku do smaku. Można podawać
                                         z makaronem, ryżem czy pieczywem. Smacznego.
                            
                                    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz