Przepis na leczo z mięsem mielonym już
znajduje się na moim blogu, ale ja nie chcę poprzestać na tym
jednym wariancie, dlatego postanowiłam go zmodyfikować przez dodanie
pieczarek i pieprzu ziołowego, by przekonać się czy warto było
zmieniać i tak już bardzo smaczną potrawę. Muszę przyznać, że
czasami warto zaryzykować, pododawać co nie co i doczekać się
takiego efektu. Dodanie pieczarek i dodatkowych przypraw zmieniło tą
potrawę.
Stała się bardziej aromatyczna, a podana z makaronem wstążki rewelacyjna i jak najbardziej godna polecenia.
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1 kg papryki
60 dkg pomidorów
1 średnia cukinia
1 średnia cukinia
300 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi można
dać więcej)
sól, pieprz, pieprz ziołowy,papryka w
proszku ostra i słodka do smaku
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę,
czosnek obrać i drobno
posiekać, a następnie wrzucić na
rozgrzany olej i lekko przesmażyć.
Do cebuli dodać mięso mielone i
wszystko razem chwilę przesmażyć,
by mięso straciło swoja surowość.
Przełożyć do garnka i odstawić na
bok.
Obrać i pokroić pieczarki, paprykę i
cukinię. W międzyczasie
pomidory zalać wrzątkiem, a następnie zalać
je zimną wodą,
by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki
pokroić je w kostkę. Pomidory, paprykę, cukinię i pieczarki
dorzucić do mięsa
i wszystko razem dusić do miękkości,
pamiętając, żeby papryka nie była
za miękka. Dodać sól, pieprz,
pieprz ziołowy, papryki w proszku do smaku. Można podawać
z makaronem, ryżem czy pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz