Ostatnio stwierdziłam, że dzięki
pisaniu bloga moja kuchnia diametralnie się zmieniła. Jeszcze nie
tak dawno nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby wymyślać,
modyfikować i wprowadzać nowości do naszej tradycyjnej kuchni. Teraz lubię eksperymentować i wymyślać różne potrawy, które wychodzą
bardzo pyszne. Łączenie różnych składników z dodatkiem przypraw,
które w efekcie dają niesamowity smak nowym potrawom to moja pasja,
która tak naprawdę dopiero teraz się we mnie obudziła. Przedtem
bałam się przypraw zwłaszcza tych nowych, orientalnych i nie
tylko, bo byłam przekonana, że nasze dzieci nie będą tego jadły. Jakże się pomyliłam, teraz od nich wiele się nauczyłam i pod ich namową, a często za ich wskazówkami kombinuję w naszej kuchni.
Dzisiaj podaję mój autorski przepis na doskonałe kotleciki
z bobu, cukinii i ziemniaków, które swoim smakiem zupełnie
zaskoczyły mojego męża, oczywiście pozytywnie. Aż zaniemówił,
jak się dowiedział z jakich składników są te kotleciki.
Składniki:
300 g bobu
1 średnia cukinia
5 ziemniaków
jajko
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
bułka tarta
sól, pieprz
pieprz ziołowy
olej
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w osolonej wodzie, a
następnie wystudzić i obrać z łupinek. Ziemniaki obrać i
ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i przecisnąć
przez praskę. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,
jeżeli pestki są większe wydrążyć przed potarciem. Na patelni
rozgrzać odrobinę oleju, a
następnie zeszklić obraną, pokrojoną
cebulę i czosnek. Następnie dodać startą cukinię i dusić, aż
wyparuje sok z cukinii. Wszystkie przygotowane składniki połączyć,
dodać jajko, posiekany szczypiorek, trochę bułki tartej, sól i
pieprz i dokładnie wymieszać. Formować nie za duże kotleciki i
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy
kotlecik położyć po dwa paski sera żółtego i zapiekać w
nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 min do ładnego
zrumienienia. Podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz