reklama

piątek, 5 sierpnia 2016

Knedle ze śliwkami

Rozpoczął się sezon śliwkowy więc nie możemy zapomnieć o zrobieniu pysznych knedli ze śliwkami. Robiłam w ubiegłym sezonie knedle z ciasta pierogowego, ale teraz chciałam spróbować knedle z ciasta ziemniaczanego. Koleżanka, która robi knedle z różnymi owocami powiedziała mi, że ciasto podobnie się robi jak na kopytka z tą różnicą, że lepiej dodać trochę mąki ziemniaczanej, wtedy będą lepsze. Nie wiem, czy coś nie przekombinowałam, ale knedle wyszły znakomite i aż proszą się, by w niedługim czasie zrobić powtórkę.
Już wymyśliłam, że na pewno spróbuję przygotować wersję z jeżynami, a może z malinami jak tylko dojrzeją w naszym ogródku, bo pierwszą porcję jaką zebraliśmy już skonsumowaliśmy tak po prostu prosto z krzaczka. Każdy kto nas odwiedził skubnął trochę i teraz trzeba czekać aż dojrzeje reszta.

Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dkg śliwek
4 – 5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól
masło do polania knedli
cukier i cynamon do posypania knedli

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wystudzić i podzielić na cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok, a w to miejsce wsypać mąki. Mąki musi być tyle by była równa z pozostałymi ziemniakami. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto. Im dłużej ciasto się wyrabia tym jest rzadsze, a do tego nie można dopuścić. W miedzy czasie umyć i wypestkować śliwki. Z ciasta formujemy na ręce placek, nakładamy połówkę śliwki i formujemy zgrabnego knedla. W garnku zagotować lekko osolona wodę, do której wrzucać partiami knedle. Od wypłynięcia knedli zmniejszyć płomień i gotować około 7 min. Podawać posypane cukrem, cynamonem i polane stopionym masełkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz