reklama

piątek, 29 lipca 2016

Zupa krem z cukinii, pomidorów i papryki

Przygotowując ostatnio leczo z pieczarkami i mięsem mielonym zostało mi jeszcze trochę papryki, cukinii i pomidorów, więc postanowiłam te produkty wykorzystać do jakiejś zupy. Pomyślałam, aby spróbować zrobić z dodatkiem tych składników zupę krem.I tak powstał mój autorski przepis, który z pewnością na stałe zadomowi się w naszym menu. Pomysł okazał się genialny, bo smak tej aksamitnej zupy to istna poezja. Dzięki przyprawom takim jak pieprz ziołowy, papryka ostra i odrobina gałki muszkatołowej zupa ta stała się wyrazista w smaku, po prostu pyszna.

Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 ziemniaki
3zabki czosnku
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
gałka muszkatołowa
1l bulionu warzywnego
koperek
olej
łyżka masła

Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej z dodatkiem masła i lekko przesmażyć. Cukinię, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, z papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie pomidory zalać wrzątkiem, a następnie zalać je zimną wodą, by skórka lepiej schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki pokroić je w kostkę i dorzucić do reszty warzyw. Chwilę wszystko jeszcze smażyć, cały czas mieszając, by się warzywa nie przypaliły. Przełożyć wszystko do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami. Podawać suto posypanym koperkiem z dodatkiem makaronu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz