Przygotowując ostatnio leczo z
pieczarkami i mięsem mielonym zostało mi jeszcze trochę papryki,
cukinii i pomidorów, więc postanowiłam te produkty wykorzystać do jakiejś zupy. Pomyślałam, aby spróbować zrobić z dodatkiem tych
składników zupę krem.I tak powstał mój autorski przepis, który
z pewnością na stałe zadomowi się w naszym menu. Pomysł okazał
się genialny, bo smak tej aksamitnej zupy to istna poezja. Dzięki
przyprawom takim jak pieprz ziołowy, papryka ostra i odrobina gałki
muszkatołowej zupa ta stała się wyrazista w smaku, po prostu
pyszna.
Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 ziemniaki
3zabki czosnku
sól, pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
gałka muszkatołowa
1l bulionu warzywnego
koperek
olej
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i drobno posiekać, a
następnie wrzucić na rozgrzany olej z dodatkiem masła i lekko przesmażyć. Cukinię, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, z
papryki usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Tak
przygotowane warzywa dorzucić do przesmażonego czosnku i razem
wszystko przesmażyć. W międzyczasie pomidory zalać wrzątkiem, a
następnie zalać je zimną wodą, by skórka lepiej schodziła. Po
obraniu pomidorów ze skórki pokroić je w kostkę i dorzucić do
reszty warzyw. Chwilę wszystko jeszcze smażyć, cały czas
mieszając, by się warzywa nie przypaliły. Przełożyć wszystko do
garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości warzyw.
Całość zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem oraz
pozostałymi ziołami. Podawać suto posypanym koperkiem z dodatkiem
makaronu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz