reklama

środa, 13 lipca 2016

Zapiekanka z cukinii a la musaka

Czytelnicy mojego bloga na pewno zauważyli, że lubię przyrządzać i jeść wszelakie zapiekanki. Nie jedna osoba z pewnością zapytała by dlaczego, skoro z zapiekankami jest trochę roboty? Otóż robiąc taką zapiekankę mam wielką frajdę, bo mogę wtedy kombinować i ze składnikami i przyprawami i zawsze wychodzi coś, czego nigdy nie jedliśmy. Oczywiście nie raz inspiruję się innymi zapiekankami, czy to z przepisu od znajomych, czy kulinarnych programów telewizyjnych, ale zawsze robię je po swojemu. Tak było i w tym przypadku, kiedy mając do dyspozycji cukinię z naszego ogródka miałam ochotę zrobić oryginalną musakę, ale nie mając bakłażanów postanowiłam zrobić bez nich. Wyszło pysznie i sycąco. Dlatego pomyślałam, że jest to potrawa, która z czystym sumieniem mogę polecić.
Składniki na sos beszamel:
3 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
około 1/2 l mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania sosu:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, a następnie powoli dolewać mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. (Mleka powinno się dać tyle, aby uzyskać sos o odpowiedniej gęstości). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Składniki zapiekanki:
60dkg mięsa mielonego
3 mniejsze cukinie
4 duże ziemniaki
3 duże pomidory
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz ziołowy
oregano
starty żółty ser
olej

Sposób przygotowania:
                                           Ziemniaki ugotować al dente w mundurkach, odcedzić,
                                           obrać i pokroić w grubsze plastry.

                                           Cukinię umyć, pokroić w plastry posolić i odstawić na
                                           kilka minut.

 
                                          Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić obraną
                                          i pokrojoną cebulę oraz czosnek. Chwilę razem przesmażyć
                                          a następnie dodać mięso mielone i dalej smażyć, aż mięso
                                          straci swą surowość.


                                         W międzyczasie sparzyć i obrać ze skórki pomidory,
                                          które potem pokroić w kostkę.

 
                                       Tak przygotowane pomidory wrzucić do mięsa i razem
                                       dusić do wyparowania sosu. Mięso doprawić solą,
                                       pieprzem i pozostałymi przyprawami.

                                      Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a
                                      następnie na dno wyłożyć warstwę ziemniaków,
                                      które posolić i popieprzyć. Na ziemniaki wyłożyć mięso
                                      mielone, następnie plastry cukinii, mięso mielone, plastry
                                      cukinii, mięso i na koniec ziemniaki. Górę pokryć sosem
                                      beszamel, posypać serem.

 
                                      Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
                                      40 min. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz