Czytelnicy mojego bloga na pewno zauważyli, że lubię przyrządzać i jeść wszelakie zapiekanki. Nie
jedna osoba z pewnością zapytała by dlaczego, skoro z zapiekankami
jest trochę roboty? Otóż robiąc taką zapiekankę mam wielką
frajdę, bo mogę wtedy kombinować i ze składnikami i przyprawami i
zawsze wychodzi coś, czego nigdy nie jedliśmy. Oczywiście nie raz
inspiruję się innymi zapiekankami, czy to z przepisu od znajomych,
czy kulinarnych programów telewizyjnych, ale zawsze robię je po
swojemu. Tak było i w tym przypadku, kiedy mając do dyspozycji
cukinię z naszego ogródka miałam ochotę zrobić oryginalną
musakę, ale nie mając bakłażanów postanowiłam zrobić bez nich. Wyszło pysznie i sycąco. Dlatego pomyślałam, że
jest to potrawa, która z czystym sumieniem mogę polecić.
Składniki na sos beszamel:
3 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
około 1/2 l mleka
sól, pieprz
gałka
muszkatołowa
Sposób przygotowania sosu:
Masło rozpuścić
w rondelku, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę, a następnie
powoli dolewać mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
(Mleka powinno się dać tyle, aby uzyskać sos o odpowiedniej
gęstości). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składniki zapiekanki:
60dkg mięsa mielonego
3 mniejsze cukinie
4 duże ziemniaki
3 duże pomidory
cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz ziołowy
oregano
starty żółty ser
olej
Sposób przygotowania:
Cukinię
umyć, pokroić w plastry posolić i odstawić na
kilka minut.
kilka minut.
Na
patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić obraną
i pokrojoną cebulę oraz czosnek. Chwilę razem przesmażyć
i pokrojoną cebulę oraz czosnek. Chwilę razem przesmażyć
a
następnie dodać mięso mielone i dalej smażyć, aż mięso
straci swą surowość.
straci swą surowość.
W międzyczasie sparzyć i obrać ze
skórki pomidory,
które potem pokroić w kostkę.
Tak przygotowane pomidory wrzucić do
mięsa i razem
dusić do wyparowania sosu. Mięso
doprawić solą,
pieprzem i pozostałymi przyprawami.
następnie na dno wyłożyć warstwę
ziemniaków,
które posolić i popieprzyć. Na
ziemniaki wyłożyć mięso
mielone, następnie plastry cukinii,
mięso mielone, plastry
cukinii, mięso i na koniec ziemniaki.
Górę pokryć sosem
beszamel, posypać serem.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku około
40 min. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz