Są osoby, które
na okrągło mogą jeść schabowe, ale my z mężem z pewnością do
nich nie należymy. Lubimy, aby potrawy w naszym menu były
urozmaicane, dlatego staram się zawsze zrobić taką potrawę, aby
zaskoczyć męża, który jak wspomniałam jest moim głównym
testerem. Tak przygotowane plastry schabu widziałam na blogu i postanowiłam je zrobić, ale w mojej wersji. Potrawa okazała się
nie tylko smaczna, ale również bardzo wykwintna, dlatego można ją
zaserwować nie tylko na obiad, ale również na proszoną kolację.
Składniki:
5 plastrów schabu
2 marchewki
1 por
starty, żółty
ser
ketchup (ja dałam
ziołowy z Cury marki Hela)
sól, pieprz
ziołowy
tymianek
Sposób
przygotowania:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, a następnie posolić, popieprzyć, oprószyć
dokładnie pieprzem ziołowym i tymiankiem. Tak przygotowane mięso włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Wyciągnięte plastry schabu z lodówki przesmażyć
z obu stron na gorącym oleju. .
W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach marchew. Jasną część pora pokroić na
pół krążki.
Ułożyć na blaszce i wlać pozostały po
smażeniu olej.
Każdy plaster posmarować ketchupem, następnie nałożyć
pokrojonego pora, delikatnie posmarować majonezem,
posypać startą marchewką i na koniec posypać startym serem.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Zaserwowałam te plastry schabu z ryżem i sałatką z pomidorów.
Smacznego.
posypać startą marchewką i na koniec posypać startym serem.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Zaserwowałam te plastry schabu z ryżem i sałatką z pomidorów.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz