Jak już pisałam do zastosowania
gruszki w potrawie z kurczakiem zainspirował mnie mój syn, a tak właściwie moja synowa, która podała mi przepis na tą potrawę. Ja
jednak jak zwykle musiałam ją zmodyfikować po swojemu. Dodając
cukinię uzyskałam potrawę w nowej odsłonie, która nie
potrzebowała nawet dodawania śmietany, bo połączenie gruszki z
cukinią, które się rozgotowały dały doskonały sos. Kurczak z gruszką zaserwowany z ryżem był znakomity, ale to danie z tagliatelle okazało się bardziej wyborne, wykwintne nadające się
nawet na proszona kolację.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 cebuli
1/2 cukinii
garść natki pietruszki
sól, pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka curry
olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić jak
na gulasz, a następnie posypać sola, pieprzem i pieprzem ziołowym,
po czym dokładnie wymieszać. Mięso wrzucić na rozgrzany olej,
obsypać curry i przesmażyć. Dodać pokrojona w kostkę cebulę,
obrane i pokrojone w kostkę gruszki i cukinię. Wszystko razem smażyć, aż
mięso będzie miękkie, a cukinia i gruszki się rozgotują. Na koniec
dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sola i pieprzem.
Podawać z tagliatelle. Smacznego.
Proste i pyszne
OdpowiedzUsuń