Czasem jak nie mam
ani ochoty, ani pomysłu na jakieś bardziej pracochłonne, kremowe
ciasto to robię roladę. Jest to jedno z ciast, które również
lubiła robić moja mama, z tą jednak różnica, że nigdy nie
robiła jej ze śmietana bitą tylko z kremem masłowym albo białym,
albo kakaowym. Zresztą w tamtych czasach kremówka była rarytasem i
tylko po znajomości można było ją dostać, a jeżeli już się ją
zdobyło to była przeznaczona zawsze do wuzetki. Ja tym razem
poszłam na łatwiznę i do kremu wsypałam masę śmietanową o
smaku malinowym, bo akurat nie miałam żadnych owoców pod ręką.
Wyszło pysznie, choć nie tak jakbym chciała, ale do niedzielnej
kawki akurat.
Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l śmietany 36 %
Dr.Oetker masa śmietanowa malinowa
Białka oddzielić od żółtek i
dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka
cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez
sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka. Po
upieczeniu ciasta zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę. Po
ostudzeniu ciasto rozwinąć, ściągnąć papier, a następnie
posmarować malinową bitą śmietaną i powtórnie zwinąć. Posypać
cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz