reklama

wtorek, 26 lipca 2016

Sznycle indycze zapiekane z pomidorami i cukinią

Tak jak obiecałam w ostatnim poście dziś chcę podzielić się z Wami moi drodzy czytelnicy moim autorskim przepisem na sznycle indycze. Dawno nie robiłam mięsa indyczego, więc pomyślałam, że czas najwyższy by coś wykombinować z tego pysznego, zdrowego i dietetycznego mięsa. Pierwszym zamiarem były roladki, ale po namyśle stwierdziłam, że warto by wykorzystać dobrodziejstwa, jakie rosną w ogródku i zrobić coś z dodatkiem pomidorów, cebuli i cukinii.
I w ten sposób powstała ta szybka, nieskomplikowana potrawa, która w towarzystwie kaszy jęczmiennej i sałatki z pomidorów i zielonej fasolki szparagowej smakuje wybornie.

Składniki;
4 sznycle
1/2 małej cukinii
2 pomidory mniejsze
1/2 cebuli
łyżka majonezu
łyżka ketchupu
sól, pieprz
pieprz ziołowy
starty żółty ser

Sposób przygotowania:


                                             Sznycle oprószyć solą , pieprzem i pieprzem ziołowym,
                                             a następnie włożyć do lodówki na około godzinę. 


                                             Po tym czasie sznycle obsmażyć na gorącym oleju z obydwu stron.
                                             Tak obsmażone mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia i wlać
                                             pozostały ze smażenia olej. 


                                         
                                            W międzyczasie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną
                                             kostkę pomidory, cebulę również obrać i pokroić w drobną
                                             kostkę, zaś cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce
                                             z większymi oczkami. Majonez wymieszać z ketchupem,
                                             a następnie posmarować sznycle.


                                           Na tak przygotowane sznycle nakładać pokrojona cebulę,
                                           cukinię, pomidor, każdą warstwę posolić i oprószyć pieprzem
                                           ziołowym. Na koniec posypać startym serem.


                                           Zapiekać  nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut.
                                           Podałam mięso z ugotowaną kaszą jęczmienną i sałatka z
                                           pomidorów i zielonej fasolki szparagowej. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz