Wiele osób przygotowujących posiłki w
domu szuka przepisów, aby dania obiadowe były w miarę urozmaicane.
Bo nie ma nic gorszego od monotonii w kuchni. Wiem coś o tym, bo
jeszcze nie tak dawno gotowałam w kółko to samo, rzadko
wprowadzając coś nowego, ale na szczęście to się już skończyło.
Teraz jak już zresztą nie raz wspominałam w moich postach co chwilę
wprowadzam coś nowego, a stare zapomniane już potrawy modyfikuję.
Tak samo było w tym przypadku. Pulpety z ryżem, czy mielone z ryżem
zawsze robiłam tak samo. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na
pulpety, ale w innej wersji.
Jak już wspominałam często dyskutujemy
ze znajomymi o różnych potrawach, wtenczas ja dobrze słucham, a
potem w domu kombinuję i czasami z trzech różnych potraw wychodzi
ta moja wersja. Jeśli wyjdzie dobrze i na stałe zapisuje się w
naszym menu, wtedy dopiero polecam ją na moim blogu, by inni mogli
też te pyszności przygotować dla swojej rodziny.
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 torebka ryżu
marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
olej
sól i pieprz
pieprz ziołowy
koperek
Sos pomidorowy na bazie śmietany
200 ml śmietany 18%
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szkl. wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Do mielonego mięsa dodać ugotowany
ryż. Na oleju przesmażyć pokrojona cebulę, startą na dużych
oczkach obraną marchewkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, a
następnie dodać do masy mięsno – ryżowej. Dobrze doprawić na
pikantnie, a następnie dokładnie wyrobić. Z mięsa formować
pulpety, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalać sosem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i
zapiekać około 40 minut. Podawać z makaronem wstążki posypane
koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz