reklama

piątek, 8 lipca 2016

Pulpety z ryżem zapiekane w sosie pomidorowym

Wiele osób przygotowujących posiłki w domu szuka przepisów, aby dania obiadowe były w miarę urozmaicane. Bo nie ma nic gorszego od monotonii w kuchni. Wiem coś o tym, bo jeszcze nie tak dawno gotowałam w kółko to samo, rzadko wprowadzając coś nowego, ale na szczęście to się już skończyło. Teraz jak już zresztą nie raz wspominałam w moich postach co chwilę wprowadzam coś nowego, a stare zapomniane już potrawy modyfikuję. Tak samo było w tym przypadku. Pulpety z ryżem, czy mielone z ryżem zawsze robiłam tak samo. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na pulpety, ale w innej wersji.
Jak już wspominałam często dyskutujemy ze znajomymi o różnych potrawach, wtenczas ja dobrze słucham, a potem w domu kombinuję i czasami z trzech różnych potraw wychodzi ta moja wersja. Jeśli wyjdzie dobrze i na stałe zapisuje się w naszym menu, wtedy dopiero polecam ją na moim blogu, by inni mogli też te pyszności przygotować dla swojej rodziny.

Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 torebka ryżu
marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
olej
sól i pieprz
pieprz ziołowy
koperek

Sos pomidorowy na bazie śmietany
200 ml śmietany 18%
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szkl. wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
                                                    
 


Sposób przygotowania:
Do mielonego mięsa dodać ugotowany ryż. Na oleju przesmażyć pokrojona cebulę, startą na dużych oczkach obraną marchewkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie dodać do masy mięsno – ryżowej. Dobrze doprawić na pikantnie, a następnie dokładnie wyrobić. Z mięsa formować pulpety, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalać sosem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. Podawać z makaronem wstążki posypane koperkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz