Te ostatnie upały zmusiły mnie, by
zrobić jakiś koktajl, który byłby nie tylko orzeźwiający, ale
także niskokaloryczny i zdrowy. Tak się złożyło, że akurat
miałam do dyspozycji arbuz, który zresztą ostatnio cieszy się u
nas dużym powodzeniem, zwłaszcza taki prosto z lodówki i ogórki
zielone, składniki nadające się doskonale na taki napój. Już sam arbuz i ogórek zblendowane miały wyśmienity, orzeźwiający smak, ale ja
postanowiłam dodać jeszcze jogurt naturalny i to było to. Z
dodatkiem soku z cytryny i odrobina soli okazał się koktajlem
godnym polecenia. Moja młodsza córka Monika była nim zachwycona,
tym bardziej, że preferuje ona zdrową i niskokaloryczną kuchnię.
Składniki:
300g dojrzałego arbuza
2 ogórki zielone
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Miąższ arbuza pokroić w kostkę, ogórki
obrać i też pokroić, a następnie zblendować. Dolać jogurt
naturalny, sok z cytryny, odrobinę soli do smaku i wszystko razem
zblendować. Podawać mocno schłodzone. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz