Podawałam już
przepisy na na różne gołąbki, ale tego jeszcze nie było. Po moich dłuższych przemyśleniach zdecydowałam, że na moim blogu od czasu
do czasu zamieszczać będę również przepisy na potrawy
dietetyczne i te gołąbki właśnie należą do takich potraw. A tak
właściwie namówiła mnie do tego moja młodsza córka, która jest
na diecie i wcale nie narzeka, tłumacząc mi, że coraz więcej osób
interesuje się takimi dietetycznymi potrawami, ale sprawdzonymi.
Dlatego dostając ten przepis właśnie od niej postanowiłam go wypróbować. Przepis ten trochę zmodyfikowałam, ale potrawa, która
dzięki temu powstała okazała się pyszna i godna polecenia.
Składniki na sos pomidorowy:
oliwa
1/2 cebuli
1/2 szklanki rosołu
pieprz
liść laurowy ziele angielskie
bazylia
Sposób
przygotowania:
Pomidory świeże obrać ze skórki i
pokroić w większą kostkę. Na oliwie zeszklić pół cebuli, a
następnie dodać przygotowane pomidory i szklankę rosołu. Wszystko
razem dusić do miękkości, a następnie zblendować na gładka
masę. Postawić na kuchenkę dodać listek laurowy, ziele angielskie
i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie dodać trochę rosołu jeżeli
będzie za gesty. Doprawić pieprzem i bazylią. Smacznego.
Składniki:
kapusta włoska
600g mięsa
mielonego z indyka
cebula
jabłko
jajko
bułka
sól
pieprz ziołowy
czosnek
Sposób
przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z bułką namoczoną w wodzie i dobrze odciśniętą,
jajkiem, drobno pokrojona cebulą, startym na dużych oczkach jabłkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku, a następnie doprawić solą,
pieprzem ziołowym i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przygotować
liście kapusty włoskiej, w tym celu zdjąć zewnętrzne liście,
które następnie chwilkę obgotować. Tak przygotowane
liście z kapusty napełnić farszem i zawinąć jak rolady. Gołąbki
układać w garnku, spód którego wyłożony jest liśćmi z kapusty
i zalać sosem pomidorowym. Gotować do miękkości
kapusty tak około 30 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz