Fasolki
szparagowej żółtej nigdy na naszym ogródku nie może zabraknąć,
a to dlatego, że bardzo lubimy potrawy z jej udziałem. Najbardziej
lubimy i to od zawsze właśnie fasolkę z masełkiem i bułką
tartą, dlatego pomyślałam, że tego dania nie może zabraknąć na
moim blogu. Ktoś może powiedzieć, że to danie jest tak łatwe, że
po co komu przepis. I tu by się grubo pomylił. Wiem z mojego
doświadczenia, że wiele osób stawiających pierwsze kroki w
kuchni, nie ma pojęcia od czego zacząć to proste danie, a co
dopiero ugotować bez jakichkolwiek wskazówek. Tak więc spieszę z pomocą tym wszystkim, którzy co dopiero zaczynają przygodę z
gotowaniem.
Składniki:
1/2 kg fasolki
szparagowej żółtej
2 łyżki masła
2 łyżki bułki
tartej
łyżka soli
Sposób
przygotowania:
Fasolkę obrać z
włókien jeżeli takie są. Jak to się robi? Otóż odcinamy
końcówki i jeżeli nie ma żadnych trudności przy odcięciu to
znaczy, że fasolka jest bez włókien, w przeciwnym razie odcinając
końcówkę pociągnąć wzdłuż fasolki razem z włóknem. Następnie umyć ją i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną fasolkę
wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować 20 min. Pod
przykryciem. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Na patelni roztopić masło
i wsypać bułkę tartą. Bułkę przesmażyć, aż się zrumieni.
Tak przygotowaną bułkę wlać do garnka z odcedzoną fasolką,
przykryć i potrząsać garnkiem tak długo, aż się wszystko ładnie
wymiesza. Tak przygotowaną fasolkę podaję z ziemniakami pure i
jajkiem sadzonym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz