reklama

piątek, 15 lipca 2016

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Fasolki szparagowej żółtej nigdy na naszym ogródku nie może zabraknąć, a to dlatego, że bardzo lubimy potrawy z jej udziałem. Najbardziej lubimy i to od zawsze właśnie fasolkę z masełkiem i bułką tartą, dlatego pomyślałam, że tego dania nie może zabraknąć na moim blogu. Ktoś może powiedzieć, że to danie jest tak łatwe, że po co komu przepis. I tu by się grubo pomylił. Wiem z mojego doświadczenia, że wiele osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, nie ma pojęcia od czego zacząć to proste danie, a co dopiero ugotować bez jakichkolwiek wskazówek. Tak więc spieszę z pomocą tym wszystkim, którzy co dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem.

Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
łyżka soli

Sposób przygotowania:
Fasolkę obrać z włókien jeżeli takie są. Jak to się robi? Otóż odcinamy końcówki i jeżeli nie ma żadnych trudności przy odcięciu to znaczy, że fasolka jest bez włókien, w przeciwnym razie odcinając końcówkę pociągnąć wzdłuż fasolki razem z włóknem. Następnie umyć ją i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną fasolkę wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować 20 min. Pod przykryciem. Ugotowaną fasolkę odcedzić. Na patelni roztopić masło i wsypać bułkę tartą. Bułkę przesmażyć, aż się zrumieni. Tak przygotowaną bułkę wlać do garnka z odcedzoną fasolką, przykryć i potrząsać garnkiem tak długo, aż się wszystko ładnie wymiesza. Tak przygotowaną fasolkę podaję z ziemniakami pure i jajkiem sadzonym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz