reklama

sobota, 2 lipca 2016

Ciasto na zimno z truskawkami

O tym wyśmienitym deserze pisałam już na początku mojego bloga , ale było to ciasto na zimno z brzoskwiniami. Jednak według mnie truskawek nie pobije żaden owoc i dlatego też postanowiłam zrobić ten rodzaj deseru właśnie z truskawkami. Absolutnie nie żałuję, bo ciasto na zimno z truskawkami i galaretką okazało się rewelacyjne, lekkie i orzeźwiające, doskonałe do popołudniowej kawki w te upalne dni.

Składniki na blaszkę 28 x 40:   
                                                           

                                                                                                                            
2 pacz. herbatników petit beurre 
500 ml. śmietany 36% 
3 galaretki truskawkowe
300 g dorodnych truskawek
 
Sposób przygotowania:
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki. 2 galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na opakowaniu, zaś trzecią galaretkę truskawkową przygotować w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie wlewać powoli tężejąca
galaretkę przygotowana w połowie wody, cały czas ubijając. Tak przygotowana masę wyłożyć na ułożone herbatniki. Odstawić do lodówki. Truskawki kroimy na połowę, układamy na zastygniętej masie śmietanowej, a następnie wylewamy na nie lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Przechowywać w lodówce. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz