O tym wyśmienitym deserze pisałam już
na początku mojego bloga , ale było to ciasto na zimno z
brzoskwiniami. Jednak według mnie truskawek nie pobije żaden owoc i
dlatego też postanowiłam zrobić ten rodzaj deseru właśnie z
truskawkami. Absolutnie nie żałuję, bo ciasto na zimno z
truskawkami i galaretką okazało się rewelacyjne, lekkie i orzeźwiające, doskonałe do popołudniowej kawki w te upalne dni.
Składniki na blaszkę 28 x 40:
2 pacz. herbatników petit
beurre
500 ml. śmietany 36%
3 galaretki truskawkowe
300 g dorodnych truskawek
Herbatniki ułożyć na spodzie
blaszki. 2 galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na
opakowaniu, zaś trzecią galaretkę truskawkową przygotować w
połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawić do
ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie wlewać
powoli tężejąca
galaretkę przygotowana w połowie wody, cały
czas ubijając. Tak przygotowana masę wyłożyć na ułożone
herbatniki. Odstawić do lodówki. Truskawki kroimy na połowę,
układamy na zastygniętej masie śmietanowej, a następnie wylewamy
na nie lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz