Kończy się sezon truskawkowy, więc
nie mogłam nie zrobić z ostatnich truskawek tego pysznego ciasta.
Ciasto drożdżowe cieszy się u nas ostatnio dużą popularnością, a
to może z powodu tych upałów. Wiadomo, że takie ciasto nie musi
być przechowywane w lodówce, można je zabierać na pikniki, czy
wycieczki i nic się z nim nie będzie działo. Jak już udowodniłam,
ciasto to można robić z różnymi owocami, dlatego na tym z
truskawkami na pewno nie poprzestanę.
Składniki:
4,5 szklanki mąki
3/4 szkl.cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4szkl. letniego mleka
100g drożdży
szczypta soli
1 kg truskawek
Kruszonka (posypka)
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Na dno miski wsypujemy cukier, na to rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny nie ruszając miską.
Po 2 godzinach wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstanie gładkie, rzadsze ciasto.
Blaszkę o wymiarach 40 x 40 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
układamy na nim pokrojone na połówki truskawki. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni. Smacznego.
Na dno miski wsypujemy cukier, na to rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny nie ruszając miską.
Po 2 godzinach wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstanie gładkie, rzadsze ciasto.
Blaszkę o wymiarach 40 x 40 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
układamy na nim pokrojone na połówki truskawki. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz