O bigosie z
cukinii wiele słyszałam, ale jakoś nie przekonywało mnie to
danie, bo po prostu nie umiałam sobie wyobrazić jego smaku. Jednak
teraz, kiedy mamy w pełni sezon na cukinie, a na naszym ogródku ich
nie brakuje, postanowiłam te większe cukinie przeznaczyć na bigos.
Przepis na tą potrawę to żadna filozofia, wystarczy mieć oprócz cukinii jeszcze dojrzałe pomidory i kiełbasę. Bigos wyszedł świetny, nawet przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a to za
sprawą przypraw, bo nie ma nic gorszego jak źle doprawiona
potrawa.
Mąż był tak mile zaskoczony tym bigosem, ze stwierdził,
że chyba lepiej mu smakuje jak ciężki i tłusty bigos tradycyjny.
Tak więc nie muszę się już zastanawiać, co zrobić z nadmiarem cukinii, bo wystarczy ugotować takiego bigosu, który z powodzeniem można zamrozić, by po sezonie delektować się tym smacznym, lekkim
i pożywnym daniem.
Składniki:
3 duże cukinie
4 – 5 dojrzałych
pomidorów
600 g kiełbasy cienkiej
cebula
olej
koperek
sól, pieprz
pieprz ziołowy
Sposób
przygotowania:
Cebulę obrać i
pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju.
Cukinię obrać,
wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce
o dużych oczkach i dorzucić
do cebuli.
Razem krótko przesmażyć, dodać obrane ze skórki
i
pokrojone w kostkę pomidory.
Dolać odrobinę wody jeżeli jest taka
potrzeba i wszystko
dusić pod przykryciem do miękkości.
W
międzyczasie pokroić kiełbasę w kostkę, a następnie
przesmażyć
na odrobinie oleju. Tak przygotowaną kiełbasę
dodać do cukinii i
pomidorów, wymieszać doprawić na dość
pikantnie. Podawać z
pieczywem. Odgrzany następnego dnia
smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń