Już dawno myślałam o tym, by ogórki zielone wykorzystać również do zrobienia zupy kremu, bo skoro cukinia się nadaje, to czemu nie nadawałyby się ogórki. Tak właściwie do
zrobienia tej zupy zainspirowała mnie moja szwagierka Gienia, która będąc u nas wspomniała, że w sezonie wykorzystuje ogórki wężowe,
które rok rocznie maj na swoim ogródku. Ale z tego co zdążyłam
się dowiedzieć o tej zupie to robi ją identycznie jak z cukinii z
dodatkiem serków do smarowania. Ja jednak chciałam wykluczyć ten
składnik do jej zagęszczenia i postanowiłam zrobić po swojemu, czyli zagęścić ją z dodatkiem ziemniaków.
Zupa wyszła pyszna, nawet nasz syn Marek, który miał okazję ją
spróbować dał mi osiem punktów na dziesięć za jej wyjątkowy
smak. A to się liczy, bo akurat on nie wszystko lubi.
Składniki:
4 średnie ogórki zielone
1 mała cebula
3 ziemniaki
2 łyżki masła
4 szklanki rosołu
2 łyżki koperku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy
grzanki
Sposób przygotowania:
Na patelni roztopić masło, na które
wrzucić pokrojona cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać
wymyte i starte na dużych oczkach ogórki (nie obieramy ze skórki)
podsmażamy 3 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z
rosołem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy
do miękkości. Następnie odstawiamy i blendujemy do uzyskania
konsystencji kremu. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę krem podajemy z grzankami i posypaną koperkiem
. Smacznego.
Ja dodaję por zamiast cebuli i szpinak :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze serek topiony kremowy
OdpowiedzUsuń