Wracając do młodej
kapusty zupełnie zapomniałam o zupie kremie z młodej kapusty, którą
próbowałam bardzo dawno temu u znajomej, a zupełnie o niej
zapomniałam. Od tej pory nie spotkałam się z tą zupa, dlatego
postanowiłam koniecznie ją odtworzyć, bo oczywiście nie mam
przepisu. Na pewno w składzie było jabłko i to kwaśne do
przełamania słodkiego smaku kapusty i dużo koperku. Dodałam
jeszcze jak zwykle ziemniaki do zagęszczenia. Wywar zrobiłam z
warzyw, które później również zblendowałam. Wyszła bardzo
smaczna, aromatyczna zupa krem w smaku zupełnie inna niż ta, którą
kiedyś jadłam, a to za sprawą przypraw, które użyłam w mojej
zupie. Mam nadzieję, że na pierwowzór jeszcze zdobędę przepis, ale to trochę potrwa.
Składniki:
1/2 młodej
kapusty
1 jabłko
3 ziemniaki
2 łyżki masła
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 mniejszego
selera
kawałek pora
liść laurowy
3 ziarenka ziela
angielskiego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
koperek
Sposób
przygotowania:
Z marchewki,
pietruszki, selera i pora ugotować wywar. Na patelni roztopić masło,
na które wrzucić poszatkowaną kapustę. Chwilę przesmażyć. Dodać
obrane i pokrojone ziemniaki i jabłko, posolić i popieprzyć, a
następnie jeszcze chwilę razem przesmażyć. Do ugotowanego wywaru
dodać zawartość patelni, nie wyciągając warzyw. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i
gotować do miękkości warzyw. Wyjąć listek i ziele, a następnie
zupę zblendować na gładki krem. Doprawić pozostałymi
przyprawami. Krem podawać posypany koperkiem. Jeżeli ktoś lubi
można dodać łyżkę śmietany. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz