reklama

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Jak już kilka razy wspominałam, bardzo lubimy wszelakie zapiekanki. Robiłam już z ziemniakami w roli głównej, z kaszami, ryżem, ale jak dotąd nie robiłam nigdy zapiekanki z makaronem. Więc czas najwyższy, żeby ją zrobić. Tym bardziej, że przepis, który pochodzi jak kilka już innych przepisów od Moniki szwagierki mojej córki Asi, czekał spokojnie na swoją kolej. Zapiekanka ta okazała się bardzo smaczna i pożywna. Można do jej przygotowania wykorzystać na przykład szynkę, która często zostaje nam po jakiś imprezach.

Składniki:
1/2 makaronu pióra (penne)
25 dkg szynki gotowanej
25 dkg pieczarek
1 cebula
200 g śmietany 18%
puszka pomidorów bez skóry
sól, pieprz, pieprz ziołowy
odrobina oleju
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Szynkę pokroić w paski i razem z obraną i pokrojoną cebulą i pieczarkami przesmażyć na oleju, a następnie dodać do makaronu. Pomidory z puszki zblendować razem ze śmietaną, wlać do makaronu, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, a następnie dokładnie wymieszać. Włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz