reklama

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Sałatka z sałaty masłowej

Ta prosta sałatka znana jest u nas od zawsze. Pamiętam, że w okresie, kiedy sałata masłowa była dostępna w naszym ogródku, zawsze robiło się na prędko ta sałatkę jako dodatek do obiadu, albo jako sałatkę do pieczywa. Ja oczywiście często dolewałam do niej śmietanę i dodawałam ogórki zielone te z ogródka, ale teraz gdy wszyscy dookoła trąbią, że ogórka nie je się razem z pomidorem, bo zabija witaminy, staram się również unikać tych połączeń, ale nie zawsze. Dlatego też tym razem zrobiłam do obiadu sałatkę na życzenie męża z pomidorami, cebulką zieloną i z koperkiem.

Składniki:
duża główka sałaty masłowej
2 duże pomidory
garść posiekanego koperku
pęczek cebulki zielonej
sos winegret

Sposób przygotowania:
Sałatę obrać z zepsutych liści, wypłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić w kostkę, cebulkę drobno pokroić i wszystko dodać do sałaty. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać przed samym podaniem z sosem winegret. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz