Ta prosta sałatka znana jest u nas od
zawsze. Pamiętam, że w okresie, kiedy sałata masłowa była
dostępna w naszym ogródku, zawsze robiło się na prędko ta sałatkę
jako dodatek do obiadu, albo jako sałatkę do pieczywa. Ja
oczywiście często dolewałam do niej śmietanę i dodawałam ogórki
zielone te z ogródka, ale teraz gdy wszyscy dookoła trąbią, że
ogórka nie je się razem z pomidorem, bo zabija witaminy, staram się
również unikać tych połączeń, ale nie zawsze. Dlatego też tym
razem zrobiłam do obiadu sałatkę na życzenie męża z pomidorami,
cebulką zieloną i z koperkiem.
Składniki:
duża główka sałaty masłowej
2 duże pomidory
garść posiekanego koperku
pęczek cebulki zielonej
sos winegret
Sposób przygotowania:
Sałatę obrać z zepsutych liści, wypłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić w kostkę,
cebulkę drobno pokroić i wszystko dodać do sałaty. Na koniec
wsypać posiekany koperek i wymieszać przed samym podaniem z sosem winegret. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz