Do zrobienia tej potrawy
zainspirował mnie mój syn Marek, który polecał nam obiadek
przygotowany przez nasza synową Olę. Był to makaron tagliatelle
z kurczakiem, gruszką i migdałami. Ja jednak nie mając w domu tego
makaronu chciałam jak najszybciej zrobić tą potrawę, więc
pomyślałam, że również smaczna może być z ryżem. Jednak przepis,
który dostałam musiałam trochę zmodyfikować, ponieważ my
lubimy, tak właściwie ja bardziej, aby w potrawie z mięsem znalazł się jakiś sos. Dlatego też dodałam do całości słodkiej
śmietanki, która pięknie połączyła się z mięsem i gruszką,
dając tym samym wyśmienity smak.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 gruszki na pół dojrzałe
1/2 cebuli
sól, pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka curry
200 ml śmietanki 18%
olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć i pokroić jak
na gulasz, a następnie posypać solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
po czym dokładnie wymieszać. Mięso wrzucić na rozgrzany olej,
obsypać curry i przesmażyć. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i
obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Wszystko razem smażyć, aż mięso
będzie miękkie. Wlać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.
Doprawić sola i pieprzem. Podawać z ryżem.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz