reklama

środa, 8 czerwca 2016

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem



 I oto nadszedł czas, kiedy mogę przygotować najlepszy dodatek do mięsa. Tym dodatkiem jest najbardziej lubiana przeze mnie młoda kapusta z boczkiem i koperkiem. Taką kapustę pamiętam jeszcze z domu rodzinnego, kiedy to moja mama przygotowała ją zazwyczaj na niedzielny obiad z swojskim kurczakiem (dostawaliśmy go od czasu do czasu od rodzinny mieszkającej na wsi) w roli głównej. Tego smaku nie zapomina się, dlatego kurczaka kupowanego w sklepie nawet nie można do takiego swojskiego porównać. Czasy się zmieniły, nie mam dostępu do typowo swojskiego kurczaka, dlatego serwuję taką kapustę nie tylko z kurczakiem, ale również i z schabowym, czy kotletem drobiowym.

Składniki:
główka młodej kapusty
1/2 cebuli
15 dkg boczku wędzonego
ocet do smaku
sól i pieprz
odrobina cukru do smaku
posiekany koperek ilość według uznania

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości, a następnie dobrze odcedzić. W miedzy czasie pokroić boczek i stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać z boczkiem. Przyprawić octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać koperek. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz