I oto nadszedł czas, kiedy mogę przygotować najlepszy dodatek do mięsa. Tym dodatkiem jest
najbardziej lubiana przeze mnie młoda kapusta z boczkiem i
koperkiem. Taką kapustę pamiętam jeszcze z domu rodzinnego, kiedy
to moja mama przygotowała ją zazwyczaj na niedzielny obiad z
swojskim kurczakiem (dostawaliśmy go od czasu do czasu od rodzinny mieszkającej na wsi) w roli głównej. Tego smaku nie zapomina się,
dlatego kurczaka kupowanego w sklepie nawet nie można do takiego
swojskiego porównać. Czasy się zmieniły, nie mam dostępu do
typowo swojskiego kurczaka, dlatego serwuję taką kapustę nie tylko
z kurczakiem, ale również i z schabowym, czy kotletem drobiowym.
Składniki:
główka młodej kapusty
1/2 cebuli
15 dkg boczku wędzonego
ocet do smaku
sól i pieprz
odrobina cukru do smaku
posiekany koperek ilość według
uznania
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować do
miękkości, a następnie dobrze odcedzić. W miedzy czasie pokroić
boczek i stopić na patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę
i dodać do kapusty. Wymieszać z boczkiem. Przyprawić octem, solą,
pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodać koperek. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz