reklama

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kotleciki drobiowe na bogato

Nie tak dawno temu robiłam placuszki drobiowe, które bardzo nam smakowały. Dlatego też postanowiłam sobie, że co jakiś czas będę je urozmaicać po przez dodawanie różnych składników. Tym razem postawiłam na paprykę czerwoną, ser żółty i koperek, który tak ładnie rośnie w naszym ogródku, że żal by było, by się zmarnował. Koperek z mężem wprost uwielbiamy i gdy mamy go pod dostatkiem dodajemy go do wielu różnych potraw.
Wracając jeszcze do tych kotlecików, stwierdziłam, że są jeszcze smaczniejsze niż ostatnie, a podane z młodymi ziemniaczkami obsypanymi suto koperkiem i sałatką z sałaty masłowej z naszego ogródka z pomidorami smakują rewelacyjnie. I właśnie tak zaserwowane kotleciki stały się daniem godnym polecenia.

Składniki:
2 filety z kurczaka
25 dkg pieczarek
mała cebula
1mniejsza papryka czerwona
100 g startego sera żółtego
łyżka posiekanego koperku
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Filety umyć i pokroić w małą kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Do miski włożyć pokrojone mięso i pozostałe składniki, przyprawić solą, pieprzem, paprykami, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką placuszki i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz