reklama

wtorek, 21 czerwca 2016

Koktajl truskawkowy


Nie ma nic lepszego na gorące dni jak zimny koktajl zrobiony z truskawek dojrzewających na własnym ogródku. Pamiętam jeszcze w dzieciństwie pierwsze truskawki jakie rodzice przynosili z naszej działki były zjadane z cukrem, ja oczywiście zalewałam je dodatkowo śmietaną. Zaś z następnych zbiorów mama robiła koktajle, które uwielbiałyśmy z siostra. Dopiero gdy sezon rozpoczął się na całego, truskawki przeznaczane były na zimowy kompot, ale zawsze mama wygospodarowała również na koktajl. Na naszym ogródku mamy kawalątek ziemi przeznaczony na truskawki, więc nie ma ich aż tak dużo, żebym zaprawiała na zimę, ale na parę słoiczków dżemu może nazbieramy. Tymczasem zrobiłam pyszny koktajl z naszych truskawek, który ma zupełnie inny smak niż koktajl robiony z truskawek kupowanych z dużych plantacji, które dzięki chemii szybciej dojrzewają, jednak w smaku są nie dobre i kwaśne.

Składniki:
1 l kefiru
300 g dojrzałych truskawek
trochę cukru

Sposób przygotowania:
Truskawki obieramy z szypułek, a następnie blendujemy z cukrem. Do tak przygotowanych truskawek wlewamy kefir i jeszcze raz wszystko razem blendujemy. Podać mocno schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz