reklama

sobota, 4 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe przekładane kremem budyniowym

To ciasto robiła moja teściowa i specyficznie je nazywali. Ja jednak nie mogę sobie przypomnieć jak , ale mąż pamięta tylko nie wie jak to się pisze. Gdy dowiedziałam się o tym cieście, po prostu nie mogłam sobie wyobrazić ciasta drożdżowego z kremem, tym bardziej jego smaku. Jednak gdy miałam okazję je pokosztować , to stwierdziłam, że to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto drożdżowe, chyba każdy lubi i w dodatku jeszcze ten puszysty, delikatny krem budyniowy, co może być lepszego.
Ostatnio jakoś często wracamy do przeszłości i wspominamy smakołyki przyrządzane przez nasze mamy, dlatego też nie raz korzystam z tych starych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie i co raz częściej odtwarzam przepisy dawno już zapomniane, ale zmodyfikowane przeze mnie.

Składniki na ciasto drożdżowe:
4,5 szklanki mąki
3/4 szkl.cukru
4 roztrzepane jajka
1 szkl. oleju
3/4szkl. letniego mleka
100g drożdży
szczypta soli


Kruszonka (posypka)
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Na dno miski wsypujemy cukier, na to rozkruszone drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny nie ruszając miską.
Po 2 godzinach wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstanie gładkie, rzadsze ciasto.
Blaszkę o wymiarach 40 x 40 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto,
Na wierzch ciasta potrzeć zmrożoną kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni.

Składniki na krem:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
250g masła

Sposób przygotowania kremu:

Mąki, cukier i cukier waniliowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, a następnie wlać mieszankę mąki i cały czas mieszać, by nie zrobiły się grudki. Gotować budyń na małym płomieniu do zgęstnienia. Nie dopuścić, by się przypalił. Odłożyć budyń do ostygnięcia.
Zimny budyń dodawać łyżką po łyżce do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po każdym dodaniu.Tak przygotowaną masą posmarować przecięte wzdłuż ciasto drożdżowe. Z tych składników wyszły dwie blaszki 20 x 20 cm. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ciekawe ciasto drożdżowe , jutro wypróbuje , krem budyniowy znam wykorzystywałam go do ciast biszkoptowych z owocami i zalewanymi galaretką , ale drożdżowego takiego to nie znałam.Myślę ,że w ten krem powciskam jeszcze truskawki .
    Dziękuję za przepis i POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń