reklama

sobota, 25 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Mając do dyspozycji rabarbar z naszego ogródka, nie mogłam zapomnieć o cieście drożdżowym z rabarbarem, które bardzo lubimy. Jak już pisałam, ciasta drożdżowego nie znoszę wyrabiać, więc znowu skorzystałam z przepisu na ciasto bez wyrabiania, które w naszym gronie cieszy się coraz większą popularnością. Nawet osoby, które jeszcze do nie dawna tak naprawdę nie wierzyły, że takie ciasto może się udać, dziś jak najbardziej przekonały się do niego i często je przygotowują z różnymi owocami.

Składniki:
3 szklanki mąki
3/8szkl.cukru
2 roztrzepane jajka
1/2 szkl. oleju
3/8 szkl. letniego mleka
2 op. suchych drożdży
szczypta soli
rabarbar
cukier

Kruszonka (posypka)
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru

Sposób przygotowania:
Na dno miski wsypać cukier, na to suche drożdże, roztrzepane jaja, letnie mleko, olej,
wszystko przysypać mąką i odstawić na co najmniej 2 godziny nie ruszając miską.
Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę 25 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć obrany, pokrojony rabarbar. (rabarbar można przed pieczeniem zasypać cukrem i odstawić, a następnie odlać sok, który puści i dopiero układać na cieście) Na wierzch ciasta potrzeć zmrożoną kruszonkę. Piec około 35 minut, w temp. 180 stopni. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ciasto super a co najważniejsze bez uciążliwego ugniatania.

    OdpowiedzUsuń