reklama

piątek, 20 maja 2016

Zapiekanka z morszczuka i ziemniaków

Z racji tej, że nie przepadam za rybą, a mój mąż ją uwielbia,  co jakiś czas wymyślam danie z ryba, które również mnie przypadnie do gustu. Dzisiaj zastanawiałam się jak będzie smakować zapiekanka z rybką i ziemniakami i dlatego musiałam taką wersje wypróbować. Nie kombinując za wiele dodałam jeszcze jajka rozmieszane z startym, żółtym serem, żeby zapiekanka się zbytnio nie rozwalała przy nakładaniu. Wyszło bardzo proste, a zarazem wyśmienite danie, które naprawdę nam bardzo smakowało. Dlatego też mogę z czystym sumieniem  polecić je nawet tym, którzy tak jak ja nie przepadają za rybą.

Składniki:
3 większe filety z morszczuka
5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 jajka
100 g potartego, żółtego sera
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy i przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w grubsze plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, a następnie wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków, które posolić i popieprzyć. Odmrożonego morszczuka odsączyć w ręczniku papierowym, pokroić na większe kawałki i przyprawić solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami, a następnie połowę ułożyć na ziemniakach. Jajka wbić do garnuszka, dokładnie rozbić widelcem, dodać starty żółty ser , przyprawić i wymieszać, a następnie połową polać zapiekankę. Na polaną rybkę wyłożyć następną warstwę ziemniaków, przyprawić, rozłożyć pozostałą rybę i zakończyć warstwą ziemniaków. Polać pozostałymi rozbełtanymi jajkami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około 40 min. Podałam posypane koperkiem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Zrobione - bardzo dobre. Zalałam jajkami ze śmietaną, dodałam podsmażoną cebulkę - na pewno do powtórki :-)

    OdpowiedzUsuń