reklama

środa, 25 maja 2016

Udka z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami

Przepis na to danie już dawno oczekiwał na realizację, tylko jakoś nie bardzo byłam przekonana do ryżu zapiekanego w ten sposób. Obawiałam się, że udka nie zdążą się upiec, gdy ryż będzie już miękki. Moje obawy były jednak bezpodstawne, bo danie wyszło wyśmienite, nawet przerosło moje oczekiwanie. Fakt, że przepis, który dostałam dawno temu od koleżanki zmodyfikowałam, ale warto było, bo dodanie czerwonej papryki znacznie podniosło walory smakowe tej potrawy. Potrawa godna polecenia nie tylko na codzienny obiad, ale również jako poczęstunek dla wymagających gości.

Składniki:
2 udka z kurczaka
1 szkl. ryżu
1 duża marchew
1 cebula
papryka czerwona

Składniki na zalewę do ryżu:

3 szkl. wody
3 łyżki ketchupu
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
curry
pieprz ziołowy
papryka ostra
sól i pieprz

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy rozmieszać w garnku i zagotować.

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Udka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na noc do lodówki.

Sposób przygotowania potrawy:
Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz potarte na tarce o dużych oczkach marchew i paprykę. Na warzywa ułożyć udka wyciągnięte z marynaty. Całość zalać zalewą, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 1,5 godziny. 30 min. przed końcem pieczenia odkryć. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz