reklama

poniedziałek, 23 maja 2016

Surówka z młodej kapusty z majonezem


Bardzo lubimy z mężem młodą kapustkę, dlatego staram się ją przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj stwierdziłam, że robiłam już różne surówki, ale przeważnie z sosem winegret, dlatego postanowiłam, że tym razem spróbuję dodać majonezu. I udało się. Nawet nie wiedziałam, że może wyjść taka pyszna. Dodatek świeżego koperku też zrobił swoje. Szkoda, że okres, w którym dostępna jest młoda kapusta jest taki krótki, bo inaczej sałatki, surówki i inne potrawy robiłabym przez cały rok.Wprawdzie kapuśniaczek, czy bigos z młodej kapusty można przygotować w większej ilości i zamrozić, ale surówek niestety nie da się.
Składniki:
główka młodej kapusty
marchew
1/2 cebuli
jabłko
koperek
sos winegret
majonez
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić, lekko wycisnąć. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchew, jabłko, cebulę i pokrojony koperek . Wymieszać z sosem winegret. Na koniec dodać łyżkę dobrego majonezu. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz